Baka baka liten kaka :D

2010-04-25 @ 21:17:43
Det blev Kärleksmums och vaniljbullar idag. Det blev så jäkla gott, vi är bara för bäst :D
Det bästa med att baka är ju utan tvekan att man får äta så mycket smet och deg man vill. Väldigt onödigt att baka kakorna i ugnen egentligen, när smeten är så mycket godare än resultatet.
Men lyssna på den här, vårt resultat blev faktiskt lika gott som smeten. Det säger ju det mesta, muuuuuuumsfillibabba :D
Bara för att jag och Fredric är så snälla så ska vi dela med oss av recepten. Baka och njut:

Kärleksmums

(måste bakas med kärlek)

Ingredienser


150 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Glasyr
100 g smör
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
4 dl florsocker

Garnering
1 dl kokosflingor

Gör så här

Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.
Skär kakan i rutor.

Vaniljbullar ca 30 bullar

Deg

150 g

smör

5 dl

mjölk

50 g

jäst för söta degar

0,5 tsk

salt

1 1/2 dl

strösocker

1 1/2 tsk

stött kardemumma

13 dl

vetemjöl, 14 dl + 1 dl till utbaket (ca 720g)

Fyllning

200 g smör, rumsvarmt
12 msk

strösocker

6 msk

vaniljsocker

Pensling

1 st

ägg

2 msk pärlsocker

Tillagning

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°.
Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av vätskan samt salt, socker och kardemumma.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt vila under bakduk
ca 40 min.

2. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Dela den på hälften och kavla ut varje del till en platta ca 40 x 25 cm.
Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje degplatta.
Rulla ihop till rullar från långsidan.

3. Skär varje längd i ca 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 250°.

4. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.


Riktigt saftiga och goda bullar blev det, världklass! Kan i och för sig bero på att vi dubbla mängden smörkräm. Förstår inte varför de snålar med det som gör bullarna goda. (ps. jag har ändrat receptet så att det blir dubbelt så mycket smörkräm ds.) Så vill ni har orginalreceptet så halvera smörkrämen..men vem vill ha torra bullar egentligen? ;P



En het bagare :)

Kommentarer
Postat av: D A N I E L A ♥

- ja det var den:)

2010-04-25 @ 22:49:48     URL: http://danielas.se
Postat av: Anonym

Hej, hoppas du haft en fantastisk helg.

Kram:)))

2010-04-25 @ 23:01:48
Postat av: LORISSA

sv: det är sååå gott, vill man ha fastare konsistens kan man blanda 2 smälta gelatinblad i fyllningen och sedan låta stå i 4 timmar. Då får den med cheesecake konsistens :)

2010-04-26 @ 10:20:35     URL: http://lorissalovebomb.blogg.se/
Postat av: MyzaaN - Princess Pink

oh ja visst är de ;) de lysser upp en helt outfit ;)

2010-04-26 @ 14:55:15     URL: http://myzaans.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:


E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

        Kom ihåg mig?
RSS 2.0